Българската национална телевизия БНТ1 е първият телевизионен канал у нас. Каналът излъчва предавания свързани с обществеността, филми, сериали, спортни събития, чужди продукции, заседанията на Народното събрание на България и други.
БНТ1 е създаден през далечната 1959 година. Първото излъчване е комунистическа манифестация на площад Александър Батенберг. През 1990 г. българската телевизия и българското радио се утвърдяват като независими институции. Първият български канал се разпространява с името „Канал 1“. Вторият канал на българската национална телевизия Ефир 2 се излъчва до 2000 година.
Програмата на БНТ1 се разпространява от всички кабелни оператори у нас, а също се разпространява и по сателит на територията на цяла Европа. На територията на България се разпространява чрез 20 основни предаватели и 700 ретранслаторни станции. БНТ1 се разпространява на живо в Интернет от официалният сайт на медията.
През 2014 г. БНТ стартира канала БНТ HD, който излъчва предавания във високо качество. Стартът на канала съвпада със старта на зимните олимпийски игри в Сочи. Форматът на излъчваната картина е 16:9.